2 min read

De 5 belangrijkste tips voor succesvolle implementatie van RPA

De 5 belangrijkste tips voor succesvolle implementatie van RPA

Oké, even snel opfrissen: RPA, dat is Robotic Process Automation: slimme software-die-software aanstuurt en  handmatig uitgevoerde werkzaamheden binnen een proces overneemt.  Dit levert winst in tijd en verminderd fouten waardoor je klant nog sneller en beter bediend wordt. Hieronder geef ik een vijftal tips voor een succesvolle RPA implementatie in uw organisatie.

1. Begin klein met software robots

De mens heeft de neiging om groots te starten en veel problemen tegelijkertijd op te willen lossen. Het resultaat laat zich raden: het gros van de plannen blijft steken en er komt niets van terecht. Start daarom, ook als u met RPA begint, met het identificeren van een kort proces, of neem een specifiek ‘subproces’ uit een langer proces.  Daar helpen we u uiteraard graag mee. Wanneer we met een proceseigenaar in gesprek gaan vinden we vaak al snel herhalende stappen in een proces. We zien nog steeds dat er handmatig gegevens worden opgevoerd terwijl dit gemakkelijk door een software robot gedaan kan worden. De betrokken medewerker in kwestie hoeft, zoals vaak gedacht wordt, écht niet meteen te vrezen voor zijn baan, maar kan ingezet worden om meer interessante, uitdagende taken op te pakken. Zo’n RPA oplossing is in een relatief korte tijd te bouwen en het geeft direct veel efficiëntie en kostenbesparing.

2. Neem uw omgeving mee

RPA is géén kunstje van de ICT afdeling of de Finance manager alleen. Natuurlijk gaat RPA u helpen in kostenverlaging en procesoptimalisatie, maar onderliggend speelt er nog wat anders: RPA gaat uw collega’s helpen bij het dagelijks werk. Concreet: uw collega’s hebben meer ruimte om tijd en aandacht te besteden aan uw klanten en daar het verschil te maken.. Het werkplezier neemt toe en U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat dat betekent voor het ziekteverzuim.

3. Spreek dezelfde taal

Waak wel voor het volgende: bij RPA denken mensen nog regelmatig aan fysieke robots, bijna zoals een kind deze zou tekenen. Wij spreken hier over software-robots die herhalende handelingen in uw applicaties kan overnemen. Leg dat goed uit wanneer u RPA implementeert, dan is de basis van elkaar begrijpen gelegd. En dát is weer de basis van een succesvol verandertraject.

4. Positioneer op de juiste manier

Wanneer u onder uw collega’s aankondigt hét (waarschijnlijk zoveelste) kostenreductieprogramma te willen introduceren, dan wordt uw boodschap vast niet met gejuich ontvangen. Puur denken vanuit kostenreductie zou ook een eenzijdige boodschap zijn, want naast besparing in geld levert RPA in veel gevallen meer tijd voor andere taken op voor uw medewerkers. Tijd die besteed kan worden aan meer uitdagende activiteiten. Natuurlijk, verandering is soms eng, maar zeker niet negatief als dit resulteert in een baan met meer uitdaging én in gewoon leuker (soms zelfs minder geestdodend) werk!

5. Besef dat uw klanten meer tevreden worden

Wanneer we praten over RPA dan gaat dit vaak over interne veranderingen. Een fout die veel organisaties anno nu nog altijd maken. Onthoud: een klant maakt het écht niet uit wie in welk kantoor vanaf waar werkt. Wat een klant of opdrachtgever wél wil is oprechte aandacht. Aandacht voor zijn vragen, aandacht voor zijn zorgen en aandacht voor hem als authentiek individu. Neem bijvoorbeeld een gemeente die met de inzet van een software-robot inmiddels automatisch 5 x per dag de gegevens van haar burgers ververst in plaats van 3 x per week op handmatige, tijdrovende én foutgevoelige wijze. Processen stromen sneller, burgers worden sneller en beter geholpen en zijn dus concreet meer tevreden over de dienstverlening.

Dat, dit is slechts een eenvoudig voorbeeld, bereik je met RPA: wanneer je repeterende taken door een software-robot over laat nemen rest er meer tijd om uw klanten tevreden te stellen. U heeft het ongetwijfeld al lang begrepen: dat vertaalt zich naar blijvend succes op alle gebied. Niet alleen vandaag. Of morgen. Maar ook voor alle dagen daarna. Maar alle verandering (lees: verbetering) start met starten. Immers: if you never do, you’ll never know…

Sinds kort hebben we de snelstartgids RPA uitgebracht. Hierin staat alle informatie met betrekking tot software robots. Download deze en u bent gelijk op de hoogte. En mocht u nog vragen hebben… bel of mail me gerust. 

Waarom Robotic Process Automation (RPA) de sleutel tot succes is voor bedrijven

3 min read

Waarom Robotic Process Automation (RPA) de sleutel tot succes is voor bedrijven

Robotic Process Automation (RPA) wint razendsnel terrein. En hoewel aanvankelijk voornamelijk financiële instellingen de kracht van RPA wisten in te...

Lees verder
Efficiënt omgaan met e-mail: Communications Mining biedt uitkomst

2 min read

Efficiënt omgaan met e-mail: Communications Mining biedt uitkomst

Een leven zonder e-mail is haast niet meer voor te stellen. Het is een ideaal voor werkgerelateerde communicatie, maar tegelijkertijd kan het ook een...

Lees verder
Robotisering, automatisering en digitalisering; verschillen en voorbeelden

8 min read

Robotisering, automatisering en digitalisering; verschillen en voorbeelden

Robotisering, automatisering en digitalisering zijn begrippen die veel met elkaar te maken hebben, maar misschien juist daarom ook tot verwarring...

Lees verder