Resources
Inspiratie nodig?

RPA leent zich perfect voor het robotiseren van relatief eenvoudige en terugkerende werkzaamheden achter een computer. Dit komt in ieder vakgebied en branche natuurlijk voor. Toch wat inspiratie nodig? 

Download onze inspiratiegids!

  CO_inspiratiegids_voorkant

   

   Whitepaper

   Alles over de technologie en toepassing van RPA om administratieve lasten te verlichten en werknemers ruimte te geven waardevol werk te verrichten. 

   Download onze whitepaper!

    CO_Whitepaper_RPA_voorkant

     

     Brochure

     Over Coforce en onze passie voor automatisering en RPA in het bijzonder. 

     Download onze brochure!

      CO_Coforce-corporate-brochure-2-12-2021

       

       2 min read

       Personeelstekort terugdringen en administratieve lastenverlichting

       Een digitale medewerker die de echte medewerker ondersteunt.

       De arbeidsmarkt in Nederland staat onder druk, voor veel banen zijn de vacatures moeilijk te vervullen. Er is een ‘war for talent’ gaande. Organisaties besteden administratieve taken uit het buitenland maar dat is niet altijd wenselijk langere termijn. Goede IT-ers zijn lastig te vinden. En in de zorg is de schreeuw naar verpleegkundigen erg groot. Gemiddeld zijn 4 op de 10 ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar.

       Vergrijzing treft de arbeidsmarkt

       De vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking zorgt mogelijk voor een arbeidstekort. In 2016 bestond de grootste groep uit 50-plussers, zij gaan over 10 á 15 jaar met pensioen. De groep werkenden tot 50 jaar is kleiner. Dat kan leiden tot een arbeidstekort op het moment dat de groep 50-plussers met pensioen gaat.

       Ontlasten administratieve taken

       Een oplossing om het personeelstekort op te lossen ligt aan de werkgeverskant. Het werk kan misschien anders georganiseerd worden, bijvoorbeeld door medewerkers te ontlasten van administratieve taken, deze anders te verdelen of in zijn geheel  administratieve lasten te verminderen. De inzet van een ‘digitale medewerker’ maakt het dan gemakkelijker om de ‘echte’ medewerker te ondersteunen. Maar wat komt daarbij kijken?

       De inzet van een software robot

       Robotic Process Automation (RPA) is een opkomende en innovatieve technologie die kan worden gehanteerd om operationele en ondersteunende processen te automatiseren. Het is een vorm van automatisering waarbij RPA software (ook wel software robot genoemd) bestaande applicaties en systemen gebruikt zoals een menselijke gebruiker dit zou doen. De handelingen die door de software robot worden uitgevoerd zijn gebaseerd op vooraf vastgestelde regels.

       Administratieve processen zijn erg geschikt voor deze vorm van automatisering omdat ze grotendeels bestaan uit laagdrempelige en repeterende handelingen. Karakteristiek voor RPA is de mogelijkheid om één bepaalde taak geautomatiseerd uit te voeren van begin tot eind. Denk bijvoorbeeld aan het kopiëren van documenten van de ene map naar de andere, het kopiëren van gegevens tussen systemen zonder interface of het uitlezen van e-mails en het overzetten van data naar je administratie.

       Waar kan RPA ingezet worden?

       Een ander mooi bijkomend voordeel is dat de RPA software, terugkerende administratieve werkzaamheden van uw huidige medewerkers uit handen neemt: u kunt deze medewerkers inzetten voor andere type werkzaamheden. Daarmee krijgen medewerkers in tekortberoepen eindelijk weer tijd voor de échte kerntaken. Medewerkers doen het werk waarvoor ze zijn opgeleid, zonder overbodige administratieve lasten. Zo blijft het werk leuk en wordt werkdruk en ziekteverzuim teruggedrongen.

       Op deze manier kunnen organisaties doorgroeien zonder de kopzorgen van (extra) medewerkers ondanks de krapte in de arbeidsmarkt. Zeker in gebieden waar schaarste aan goed personeel is, is robotisering door de inzet van Robotic Process Automation een interessante manier om de productiviteit te verhogen. 

       Krappe arbeidsmarkt en toch personeelstekort opvangen?

       In elke branche is de krappe arbeidsmarkt voelbaar, maar gemeenten en onderwijs lopen tegen extra uitdagingen aan. Waar gemeenten 'last' hebben van...

       Lees verder
       kunnen gemeenten en onderwijs het tekort aan personeel oplossen

       Kunnen gemeenten en onderwijs het tekort aan personeel oplossen?

       In december 2021 stonden er 387 duizend vacatures open, een nieuw record, terwijl het laagterecord in arbeidsmarktactiviteit eveneens gebroken is....

       Lees verder
       robotiseren kun je leren; het onderwijs 2030

       Robotiseren kun je leren; het onderwijs in 2030

       Waar is die docent nou mee bezig? Het had een vraag kunnen zijn van een boze ouder, die vindt dat zijn kind echt wel een niveautje hoger kan. Toch...

       Lees verder