3 min read

‘Gratis’ WOZ-bezwaren kosten gemeenten miljoenen

‘Gratis’ WOZ-bezwaren kosten gemeenten miljoenen

Gratis bezwaar maken tegen je te hoge WOZ-waarde en geld besparen? Wie wil dat nou niet? De afgelopen jaren zijn er veel zogenoemde no cure no pay-bedrijven bijgekomen, die namens de burger gratis bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde. Niet gek dus dat veel mensen gebruikmaken van dit soort bureaus. Je vult een formulier in op een website en na poosje wachten krijg je het bericht dat je WOZ-waarde wordt verlaagd. Dat is makkelijk verdiend. Toch zit er ook een keerzijde aan dit verhaal, want deze bedrijven kosten de gemeenten miljoenen en zorgen ook nog eens voor onnodig veel administratief werk. Dit roept de vraag op: is een gratis bezwaar wel echt gratis?

Stijging aantal WOZ bezwaren

Jaarlijks taxeren gemeenten 9 miljoen onroerende zaken. Niet gek dat daar weleens een foute taxatie tussen zit. Gelukkig kun je als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van jouw huis, bij de gemeente gratis bezwaar maken. Tegen ongeveer 3% van de WOZ-beschikkingen wordt bezwaar gemaakt. Als je naar de rechter stapt dan betaal je 45 euro aan griffiekosten, die je terugkrijgt als je bezwaar wordt gehonoreerd.

De laatste jaren zijn het steeds vaker no cure no pay-bureaus die dit namens burgers doen. In 2017 was het percentage WOZ-bezwaren wat door deze partijen werd ingediend nog 22%. In 2022 zijn ze verantwoordelijk voor bijna de helft van alle bezwaren. Uit een enquête van Radar blijkt dat mensen hier steeds vaker gebruik van maken, omdat het ‘gratis’ is en ze het makkelijker vinden dan zelf bezwaar te maken.


Verwacht je ook een piek in WOZ- bezwaren?

Wij denken graag mee over hoe RPA jouw gemeente kan ontlasten.

Plan vrijblijvend een online afspraak


 

Gratis WOZ-bezwaar maken kost de gemeenten geld

Het feit dat je gratis bezwaar kunt maken, wil natuurlijk niet zeggen dat er niemand op hoeft te draaien voor de kosten die worden gemaakt. Want deze bedrijven werken natuurlijk niet voor niks. Het verdienmodel van de NCNP-partijen draait om de vergoeding die gemeente aan hen moet betalen voor de proceskosten die worden gemaakt. Dit komt doordat zodra je als burger besluit om via een externe partij bezwaar te maken tegen een beslissing die de overheid heeft genomen, je recht hebt op juridische bijstand. Dit met het idee dat je als je financieel minder te besteden hebt, ook de mogelijkheid moet hebben om je bij te laten staan door partij die je kan voorzien van juridisch advies.   

Proceskosten WOZ-bezwaren steeds vaker gebruikt als verdienmodel

Maar de afgelopen jaren is dit recht steeds meer een verdienmodel geworden voor no cure no pay-bureaus. Want als de WOZ-waarde niet klopt, moet de gemeente de proceskosten die zijn gemaakt terugbetalen aan de bureaus. Deze vergoedingen worden alleen uitgekeerd als er een derde partij wordt ingehuurd, inwoners kunnen hier zelf geen aanspraak op maken. Dit prikkelt de bureaus om zo veel mogelijk bezwaren in te dienen tegen WOZ-beschikkingen. Dat doen ze via standaard bezwaarformulieren en door altijd een hoorzitting aan te vragen. En die proceskosten voor WOZ-bezwaren kunnen flink oplopen, soms tot wel 1.500 euro per bezwaar, dit terwijl de inwoner vaak maar een paar tientjes bespaard.  

In totaal betaalden de gemeenten in 2022 17 miljoen euro aan no cure no pay-bureaus, dit is exclusief de proceskosten die gemaakt werden door gemeenten om bezwaren af te handelen. Dit bedrag bedraagt ongeveer 15 miljoen. Deze ‘gratis’ bezwaren worden dus uiteindelijk betaald door de gemeente en indirect door de burgers. Ook zit er nog een addertje onder het gras. “Wat mensen vaak niet weten is dat als ze eenmaal een machtiging hebben gegeven, die doorlopend is. Dus het volgende jaar gaat dat bedrijf namens jou weer in beroep, zonder dat je dat zelf weet", zegt directeur Vonk van de BghU in gesprek met RTL.

Je bent hier: Home / Blog / Gratis WOZ-bezwaren kosten gemeenten miljoenen
Wil je naar aanleiding van deze blog met ons in gesprek? Neem contact met ons op.

Op tijd WOZ-bezwaren beoordelen steeds lastiger voor gemeenten

Naast dat het gemeenten veel geld kost, wordt het voor gemeenten ook steeds moeilijker om op tijd de WOZ-bezwaren te beoordelen. Het ontgrieven van WOZ-bezwaren is van zichzelf al een tijdrovende klus. Ambtenaren zoeken zelf naar grieven, verzamelen gegevens en moeten veel stappen doorlopen per bezwaar. Denk aan het beoordelen van de reden waarom iemand bezwaar maakt. Zoals: Is er inderdaad veel geluidsoverlast in de buurt? Heeft het huis schade opgelopen of is er achterstallig onderhoud? Heeft de persoon dit jaar al eerder bezwaar gemaakt? En ga zo nog maar een tijdje door. Dit terwijl de bezwaren die door no cure no pay-bureaus haast identiek zijn, afgezien van de volgorde die wordt aangehouden.

Ondanks dat het vaak hetzelfde liedje is, moeten deze redenen handmatig in het systeem worden toegevoegd. De NCNP-bedrijven doen wettelijk niks verkeerd, maar veel gemeenten vinden het principe moreel verwerpelijk. Want door al deze ‘verschillende’ bezwaren wordt het steeds moeilijker voor gemeenten om een WOZ-bezwaar te beoordelen binnen de wettelijke termijn. Ook het tekort aan personeel wat gemeenten ervaren helpt hier niet aan mee. Op deze manier blijft er weinig tot geen ruimte over om persoonlijke dienstverlening te bieden aan inwoners als het gaat om bezwaar maken op de WOZ-waarde. Dat is hartstikke zonde, zeker als je weet dat minstens de helft van de bezwaren die huiseigenaren zelf indienen worden gehonoreerd. Ook is de verlaging van de WOZ-waarde vaak groter dan bij WOZ-bureaus. Dus het is zowel voor jouw portemonnee als die van de gemeente beter als je zelf bezwaar maakt tegen je WOZ-waarde.

Blog

Robotisering helpt gemeente Ede met verwerken van honderden bezwaren

Lees de blog

 

CO_WOZbezwaaren-blog2-1200x627

 

 

Peter Kok - Blog foto - klein

Peter Kok
Managing Consultant