2 min read

Waar moet u aan denken als u RPA wilt implementeren?

Waar moet u aan denken als u RPA wilt implementeren?

Robotic Process Automation (RPA) is een oplossing voor bedrijven die processen willen (door)automatiseren, kosten willen besparen en menselijke fouten willen elimineren om de productiviteit van de medewerkers te maximaliseren. In dit blog ga ik verder in op enkele zaken waar u aan moet denken als u overweegt om RPA binnen uw organisatie wilt introduceren en implementeren.

Wat is Robotic Process Automation?

RPA is een vorm van automatisering waarbij een software robot, bestaande software gebruikt zoals een menselijke gebruiker dat ook zou doen. Robotic Process Automation voert simpelweg de acties uit op basis van bepaalde regels, en gebruikt bestaande applicatiesoftware zoals een medewerker dat zou doen om een transactie of proces te volbrengen. Het is daarom het best te vergelijken met een virtuele medewerker. De technologie is zeer flexibel en schaalbaar en vereist geen volledige revisie van verouderde systemen. Het is niet branche specifiek en kan worden gebruikt om dagelijkse processen op de verschillende afdelingen zoals Finance, HR en backoffice efficiënter te maken. Afhankelijk van de gewenste omvang is het met deze technologie dus mogelijk om over een onuitputtelijk born van ‘virtuele’ medewerkers te beschikken.

Wat wilt u bereiken?

Wilt u een geheel proces robotiseren of slechts een deel ervan? Ons advies is om eerst goed te analyseren of RPA echt de oplossing voor uw organisatie is of dat het bestaande proces eerst geoptimaliseerd moet worden. Het is belangrijk om duidelijke doelstellingen vast te stellen, deze te delen met alle stakeholders, gestructureerde processen identificeren welke geschikt zijn voor robotisering en de betrokken medewerkers meenemen in de veranderingen voordat RPA daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.

Leverancier en software selectie

Het selecteren van de juiste leverancier en software is belangrijk gezien het feit dat er zoveel software op de markt is. Het is belangrijk om tussen de regels door te lezen en verschillende software te vergelijken en analyseren voordat u de juiste kiest.

Breng de organisatie in kaart

De groei van Robotic Process Automation is geen kwestie van ‘of’; het is een kwestie van ‘wanneer’. Onze raad: zoek naar kansen om de vooruitgang die momenteel wordt geboekt met RPA-technologie, selectief te sturen binnen de eigen organisatie. Door nu de technische knelpunten en de interne cultuur in kaart te brengen, kunt u geleidelijk draagvlak kweken binnen alle lagen in het bedrijf, ruim voordat de urgentie naar voren komt.

Haal misverstanden uit de wereld

Een misverstand is dat veel bedrijven Robotic Process Automation primair als een IT-tool beschouwen, terwijl het in essentie een businesstool is. Software robots zijn het antwoord op een probleem dat in de organisatie speelt. Het is dan ook logisch dat het project wordt geleid door proceseigenaren (van de verschillende afdelingen) en de betrokken medewerkers, ondersteund door IT. Uiteindelijk is het een gedeelde verantwoordelijkheid tussen business en IT.

Coforce’ aanpak voor RPA-oplossingen

Coforce heeft veel succesvolle RPA-implementaties gedaan en veel bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Met onze ervaring hebben we een gestructureerde aanpak voor het bouwen van RPA-oplossingen ontwikkeld. Onze benadering helpt met het definiëren van een RPA-roadmap, het selecteren van geschikte processen, het uitvoeren van een pilot en het opstellen en implementeren van een Operating Model. Of u een softwareleverancier voor RPA zoekt of uw huidige implementatie wilt verbeteren wij kunnen u helpen.

Robotisering, automatisering en digitalisering; verschillen en voorbeelden

7 min read

Robotisering, automatisering en digitalisering; verschillen en voorbeelden

Robotisering, automatisering en digitalisering zijn begrippen die veel met elkaar te maken hebben, maar misschien juist daarom ook tot verwarring...

Lees verder
Robotisering helpt gemeente Ede met verwerken van honderden WOZ-bezwaren

4 min read

Robotisering helpt gemeente Ede met verwerken van honderden WOZ-bezwaren

De gemeente Ede ontvangt jaarlijks zo’n 1500 tot 2000 bezwaren op de WOZ-waarde. Het team van juridisch medewerkers, taxateurs en gegevensbeheerders...

Lees verder
RPA voor personeelszaken: softwarerobot helpt payrollbedrijf

2 min read

RPA voor personeelszaken: softwarerobot helpt payrollbedrijf

Bij het afhandelen van personeelszaken komen veel administratieve taken om de hoek kijken. Denk aan het bijhouden van werknemersgegevens, het...

Lees verder