2 min read

Waarom kiezen voor RPA? Deel 3

Waarom kiezen voor RPA? Deel 3

In een drieluik gaan we dieper in op de RPA oplossing van Kofax en leggen we uit waarom Coforce heeft gekozen voor deze krachtige RPA software. Allereerst bespraken wij de rol van RPA binnen de digitale transformatie. Daarna zijn we verder in op het gebruiksgemak en implementatie van Kofax RPA. Met dit derde artikel ronden we het drieluik af. We praten deze keer met Joost Dorrestijn, Managing Consultant bij Coforce over de architectuur en techniek achter Kofax RPA.

 

Gedecentraliseerd servermodel

In plaats van een dure virtuele desktopinfrastructuur (VDI) zoals bij andere RPA-leveranciers zichtbaar is, minimaliseert Kofax zijn ‘VDI-voetafdruk’. Dit is een technisch verhaal maar kort komt het erop neer dat het gecentraliseerde servermodel uniek is aan de architectuur van Kofax RPA.

Met de RPA software van Kofax, is het mogelijk webapplicaties op te starten met geïntegreerde web-engines. Dit betekent dat er voor het benaderen van een bedrijfsapplicatie, die te benaderen is via een web cliënt, er géén additionele server of PC nodig. In het geval van bedrijfsapplicaties zoals SAP, voeren softwarerobots, soms ook wel virtuele medewerkers genoemd, de gerobotiseerde handelingen uit op de server en communiceren bi-directioneel met de applicatie op een virtuele desktop via een automatiseringsservice.Kofax RPA Architectuur

 

Goede architectuur niet onderschatten

Joost Dorrestijn, Managing Consultant bij Coforce gaat hier dieper op in:

“Een goede architectuur achter een RPA omgeving moet niet onderschat worden. In een pilotfase of binnen een kleinschalige omgeving waarin RPA software uitsluitend voor 1 of 2 processen wordt toegepast, valt een complexe architectuur nog niet op. Maar als voor ieder robotproces of iedere applicatie een aparte (virtuele) server of PC nodig is, dan wordt de RPA architectuur en technische infrastructuur behoorlijk gecompliceerd en kostbaar. Met Kofax RPA wordt alles aangestuurd vanaf de centrale server. Dit biedt uiteraard voordelen ten aanzien van security, auditing en beheer”.

 

Legacy mainframe ondersteuning

De Kofax RPA architectuur biedt een platform om gegevens te verwerken van gestructureerde of ongestructureerde databases, bestanden, e-mailsystemen, websites, portals en zelfs legacy mainframes of terminal emulaties. Het behandelt geautomatiseerde data extractie en transformatie van en naar Excel, XML, XLS, PDF, RSS feeds en API’s op basis van SOAP, REST, XML en JSON. De RPA software stuurt dus andere softwareapplicaties en systemen aan.

Kofax RPA Management Console

 

Kosteneffectief

“Elke bedrijf wat al een Kofax-oplossingen heeft draaien zoals Capture en BPMen en die nu aan de slag wil met RPA software zou Kofax op de shortlist moeten zetten”, aldus Dorrestijn. “Het is een multi threaded architectuur die robot implementaties gemakkelijk schaalt. Kofax RPA kan worden geïmplementeerd als een on-premise Enterprise implementatie of ter beschikking gesteld worden in de Cloud”.

In een recent rapport van Forrester werd Kofax aangehaald als een sterke performer. De evaluatie richtte zich op drie gebieden: huidig aanbod, strategie en marktaanwezigheid. Het rapport beoordeelde Kofax Kapow™ (inmiddels hernoemd naar Kofax RPA) en stelde dat de architectuur elegant is opgebouwd. RPA beheerders kunnen RoboServers implementeren en schalen met behulp van ‘Docker-containers’. Dit is kosteneffectiever dan de traditionele RPA implementaties met behulp van beheerde virtuele machines. De verbetering van desktop RPA functies, zoals Citrix-ondersteuning, met oppervlakteautomatisering op basis van neurale technologie, is nu duidelijk zichtbaar.

 

Lees ook de andere artikelen in deze drieluik serie