RPA speelt belangrijke rol in administratieve lastenverlaging

Bruggen slaan tussen manuele handelingen

Het doel van de inzet van RPA – en feitelijk van de hele InnovestIT Group – is het terugdringen van de administratieve belasting binnen organisaties. Daarin spelen alle onderdelen van de onderneming een rol. Het draait er uiteindelijk om dat complexiteit zoveel mogelijk versimpeld wordt.

Als het gaat om automatisering, heeft Van Doorn een nuchtere en praktische kijk op RPA. Je moet er niet meer van maken dan het is, maar ook niet minder: “Uiteindelijk ben je klanten aan het helpen met automatisering”. Als praktisch voorbeeld noemt hij het aan- en afmelden van leegstaande huurwoningen bij nutsbedrijven door woningcorporaties. Dit doe je bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag rond een uur of drie en je meldt dit iedere keer bij hetzelfde online portal. Een proces zoals dit schreeuwt om RPA automatisering vanwege het voorspelbare verloop ervan.

Ook het gebruik van RPA als alternatief voor API’s is volgens Van Doorn zeker een belangrijk onderdeel van de opkomst van deze technologie. “Waarom denk je dat banken zoveel hebben geïnvesteerd in RPA? Omdat ze zoveel legacy hebben waarmee ze nu aan de slag kunnen.” Die legacy kan niet altijd overweg met API’s namelijk, maar kan met RPA, via de user-interface, wel aan elkaar gekoppeld worden.

Lees het volledige artikel na op State of IT >