Hoe kunt u als CFO zinvolle software robots inzetten?

Tsja, denkt u misschien. Goede vraag, alleen geen vraag waar ik direct het antwoord op weet. Voor sommigen onder u voelt de hele digitaliseringsslag waar we in zitten, wellicht zelfs als een voortrazende trein. En, zoals het in de regel met dat soort treinen gaat, is het wel gewenst om snel op te stappen om te voorkomen dat u later plots alleen achterblijft op een gepasseerd station…

De opmars van de digitale arbeidskracht

Een financiële afdeling wordt gekenmerkt door grofweg twee soorten taken: de transactionele en de non-transactionele activiteiten. Voor de eerste groep, waaronder bijvoorbeeld het verwerken van de inkoopfacturen, het managen van masterdata en de afschrijvingen vallen, geldt dat zij uitermate geschikt is voor overname door RPA. Of, voluit geschreven: Robotic Process Automation. Waarom zou je repeterende activiteiten laten uitvoeren door medewerkers? Digitale arbeidskrachten zijn vele malen sneller, beter en foutloze. Hierdoor heeft de mens weer ruimte voor zinvolle taken binnen uw organisatie. Wie het weet mag het zeggen.

De veranderingen voor u én uw team

Voor de non-transactionele werkzaamheden binnen een afdeling geldt dat RPA fantastisch kan ondersteunen in de voorbereiding en het opstellen van financiele analyses en rapportages. Bij de juiste inzet van RPA is het terug naar de afdeling halen van deze eerder uitbestede taken, een serieuze optie. Het draagt hoe dan ook bij aan het gevoel van ‘in control’ zijn.

U zult het begrijpen: het is niet meer dan logisch dat bovenstaande voorbeelden maken dat de rol van de CFO binnen zijn of haar afdeling binnen korte termijn wezenlijk anders wordt. Naast het aansturen van menselijke arbeidskrachten zijn er nu immers ook digitale arbeidskrachten, in vorm van software robots, aan het werk. Het betekent dat IT verandert van een jaarlijkse terugkerend kunstje naar een doorlopend project. Ook wijzigt de manier van aansturen, omdat processen wezenlijk anders ingevuld zullen worden.

Start met de inzet van slimme software

De veranderingen voor u en uw team gaan stap voor stap, of station voor station zo u wilt. Hoe we het ook wenden of keren: het is allang niet meer de vraag óf men op de trein stapt, maar vooral wannéér men dat gaat doen. Het resultaat mag er in elk geval wezen: door inzet van slimme software bent u in staat om meer controles uit te voeren, accuratere rapportages te doen die ook nog eens objectiever zijn en uw medewerkers meer uitdagend werk te bieden. Maar het start, net als bij een echte treinreis, wél met het bemachtigen van het juiste kaartje…

Meer weten over digitalisering binnen uw organisatie met de inzet van slimme software? Neem contact met mij op!